• Naš Email : info@molin.si
Sindrom nemirnih nog - nemirne noge

Sindrom nemirnih nog - kaj morate vedeti o nemirnih nogah


Kako nemirne noge vplivajo na vaše življenje

Sindrom nemirnih nog slabo vpliva na naše počutje, če je prebujanje ponoči pogosto, smo posledično podnevi utrujeni in neprespani, zaradi česar se težko zberemo ter imamo pogosto težave na delovnem mestu. Bolniki s sindromom nemirnih nog imajo zaradi ponavljajočih se težav številne posledice v vsakodnevnem življenju.

Sindrom nemirnih nog

Ali in kako lahko nastanek sindroma nemirnih nog preprečite?

Sindroma nemirnih nog ni mogoče preprečiti. Z zdravim slogom življenja lahko omilite njegovo pojavnost. Masaža nog in prstov na nogah ter razgibavanje in raztezanje blagodejno delujejo na sindrom nemirnih nog in v nekaterih primerih odpravijo občutek ščemenja in posledično nebrzdano željo po premikanju nog. Nekateri prisegajo, da jim bolj kot vse ostalo pomaga vroča kopel pred spanjem, drugi pa noge raje hladijo. Kombinacija obojega poveča prekrvavitev in oskrbo telesa s kisikom. Noge najprej za nekaj minut namakajte v vročo, nato pa še v mrzlo vodo. Raziskave so pokazale, da uživanje alkohola in kajenje, pa tudi pitje kave sindrom nemirnih nog le še poslabšajo. Opustite torej nezdrave navade in morda se bo stanje izboljšalo. Če ne gre drugače, se alkoholu, kavi in cigaretam izogibajte vsaj v času pred spanjem.

Prehranska dopolnila

Uživanje prehranskih dopolnil na dnevni bazi pri nekaterih odrpravi simptome v celoti, pri drugih pa stanje vsaj močno olajša. Vsakodnevni dodatni vnos kalcija in magnezija, bodisi v obliki tablet ali polnovredne prehrane, se je izkazal do sedaj za verjetno najučinkovitejši način boja oziroma lajšanja simptomov. Tudi dodatni vnos folne kisline je priporočljiv, saj ta pomaga pri nastajanju rdečih krvničk, ki telo oskrbujejo s kisikom. Znanstveniki namreč domnevajo, da je tudi pomanjkanje kisika v krvi eden možnih vzrokov. Ker stres poslabša sindrom nemirnih nog, se je pametno naučiti tehnik sproščanja, ki ga bodo pomagale zmanjšati. Poskrbite tudi za pravilno »spalno higieno«, kar pomeni, da je potrebno oditi v posteljo vedno ob približno istem času, spati pa v mirnem prostoru, ki je nekoliko hladnejši kot podnevi. Na trgu se je pred kratkim pojavilo namensko prehransko dopolnilo Arelesin+ za težave s sindromom nemirnih nog. Dobite ga v spletni trgovini Molin shop

Dr. Dragan Mrdakovic, dipl. ing.

CEO Molin shop

Aktivno sodeluje kot partner pri ustvarjanju Molin Infogen izdelkov. Zasnoval je trgovino Molin shop kod podporo zdravemu slogu življenja.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.