• Naš Email : info@molin.si

Sindrom nemirnih nog - nemirne noge: Kaj morate vedeti


Sindrom nemirnih nog - kaj morate vedeti o nemirnih nogah

Verjetno poznate človeka, ki težko sedi pri miru. Krči in izteguje noge, zvoni z njimi, se preseda, premika, pogosto vstane in naredi nekaj korakov… Zdi se, kot da se svojega početja ne zaveda in da je nanj navajen. Vzrok za to, kar počne, ni v živčnosti – na kar večina ljudi najprej pomisli, pač pa v sindromu nemirnih nog. Sindrom nemirnih nog ( RLS) je nevrološka motnja, ki povzroča neprijetne občutke v nogah in potrebo po premiku nog. Ženske zbolijo dvakrat pogosteje kot moški. Simptomi se najpogosteje pojavijo v večernih urah ali ponoči, ko se telo umiri. Simptomi se pojavijo tudi pri dolgotrajnem sedenju za računalnikom, v gledališču ali na letalu. Ob premiku nog nelagodje izgine, vendar se lahko hitro vrne. Ker se večkrat pojavi tudi v spanju, jo smatramo tudi za spalno motnjo.

Sindrom nemirnih nog

Vzrok nastanka nemirnih nog?

V večini primerov zdravniki ne poznajo točnega vzroka. Razlogov za pojav nemirnih nog je veliko. Več kot polovica oseb ima sorodnika, ki se sooča z enako težavo. Sindrom RLS povzročajo tudi kronične bolezni, kot so Parkinsonova bolezen, odpoved ledvic, diabetes in periferna nevropatija. V nekaterih primerih sindrom nemirnih nov spodbudi pomanjkanje železa in hormonsko neravnovesje, ki se pojavi v puberteti in v zadnjem tromesečju nosečnosti. Pri osebah, ki jemljejo antidepresive, zdravila za prehlad ali zdravila alergijo je pogostejši pojav sindroma nemirnih nog, kot pri osebah, ki omenjenih zdravil ne jemljejo. Tako kot ostale nevrološke bolezni, tudi sindrom nemirnih nog spodbujata stres in nezdrav način življenja.

Simptomi sindroma nemirnih nog

Ljudje, ki jih muči sindrom nemirnih nog, imajo v svojih nogah neprijeten občutek (včasih tudi v rokah ali drugih delih telesa) in neustavljivo želijo, da bi noge lahko premikali in tako ta občutek sprostili. To stanje povzroča nelagodno ščipanje, čudno gomazenje po nogah. Najhuje je ponavadi ob počitku, predvsem med ležanjem ali sedenjem. Resnost sindroma RLS je razpeta vse od blage do nevzdržne. Simptomi lahko pridejo in grejo, ravno tako pa se tudi njihova intenziteta spreminja. Najhujši simptomi se sprožijo zvečer ali ponoči. Nekaterim ljudem simptomi povzročajo resno odžiranje spanca ponoči, kar ima ogromen vpliv na kvaliteto njihovega življenja.

Sindrom nemirnih nog

Dr. Dragan Mrdakovic, dipl. ing.

CEO Molin shop

Aktivno sodeluje kot partner pri ustvarjanju Molin Infogen izdelkov. Zasnoval je trgovino Molin shop kod podporo zdravemu slogu življenja.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.