• Naš Email : info@molin.si

Sindrom nemirnih nog - nemirne noge: Kaj morate vedeti


Sindrom nemirnih nog

Sindrom nemirnih nog (RLS) je motnja dela nevrološkega sistema, ki povzroča potrebo po premikanju nog. Ker se večkrat vmeša tudi v spanje, jo smatramo tudi za spalno motnjo. Vzroki za nastanek bolezni še danes niso jasni, vendar pa je vsem prizadetim skupno pomanjkanje magnezija v organizmu. Strokovnjaki so zato sklenili, da je sindrom nemirnih nog vsaj deloma povezan s porušenjem ravnovesja mineralov v telesu. Opisano stanje je lahko posledica nekaterih kroničnih bolezni, vključno s Parkinsonovo boleznijo, odpovedjo ledvic in sladkorno boleznijo, ali pa se pojavi kot stranski učinek nekaterih zdravil, med drugim antipsihotikov, antidepresivov in protialergijskih zdravil.

Sindrom nemirnih nog

Kako pogost je sindrom nemirnih nog?

Tuji podatki kažejo, da je pogostost sindroma nemirnih nog med 3 in 10 %. V zadnji evropski raziskavi iz leta 2002, ki je zajela skoraj 19.000 ljudi, so raziskovalci ugotovili, da ima to težavo 5,5 % odraslih. Sindrom nemirnih nog se lahko pojavi že v otroštvu, vendar so takšni primeri redki. Pogosteje se pojavi pri odraslih, največ v starosti od 50-60 let. Bolj prizadete so ženske, predvsem tiste, ki so večkrat rodile. Vzrok za to ni znan. Pri več kot polovici bolnikov gre za družinsko obremenjenost. V Sloveniji so do zdaj opravili dve epidemiološki raziskavi, s katerima so skušali ugotoviti razširjenost sindroma nemirnih nog pri nas. Z metodo anketiranja s trenutno veljavnim diagnostičnim vprašalnikom so med 600 bolniki, pregledanih v nevrološki ambulanti, prišli do sklepa, da 12 % anketirancev ustreza diagnostičnim merilom vprašalnika. Podobno raziskavo so opravili še na 300 bolnikih v dveh ambulantah družinske medicine in tudi tako ugotovili, da 12 % anketirancev izpolnjuje merila vprašalnika, kar se ujema z nekaterimi raziskavami v ZDA in drugih evropskih državah

Simptomi sindroma nemirnih nog

Ljudje, ki jih muči sindrom nemirnih nog, imajo v svojih nogah neprijeten občutek (včasih tudi v rokah ali drugih delih telesa) in neustavljivo želijo, da bi noge lahko premikali in tako ta občutek sprostili. To stanje povzroča nelagodno ščipanje, čudno gomazenje po nogah. Najhuje je ponavadi ob počitku, predvsem med ležanjem ali sedenjem. Resnost sindroma RLS je razpeta vse od blage do nevzdržne. Simptomi lahko pridejo in grejo, ravno tako pa se tudi njihova intenziteta spreminja. Najhujši simptomi se sprožijo zvečer ali ponoči. Nekaterim ljudem simptomi povzročajo resno odžiranje spanca ponoči, kar ima ogromen vpliv na kvaliteto njihovega življenja.

Sindrom nemirnih nog

Dr. Dragan Mrdakovic, dipl. ing.

CEO Molin shop

Aktivno sodeluje kot partner pri ustvarjanju Molin Infogen izdelkov. Zasnoval je trgovino Molin shop kod podporo zdravemu slogu življenja.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.